Revalidatie

Goed nieuws, want traplopen is meteen toegestaan. U dient uiteraard gebruik te maken van de trapleuning en uw kruk. Probeer ook korte stukjes te gaan wandelen, zowel binnen als buiten. Gebruik daarbij de krukken voor stabiliteit. Fysiotherapie/oefentherapie is een belangrijk onderdeel van de revalidatie, deze zal al in het ziekenhuis worden opgestart. Hoe eerder u intensief start met oefenen, hoe sneller u herstelt en hoe beter de beweeglijkheid van de knie wordt. Na een 2-tal dagen mag u het ziekenhuis verlaten. De fysiotherapeuten helpen u opnieuw te leren lopen (met en zonder krukken) en geven oefeningen om de beenspieren te gebruiken.

Meestal bent u vier tot zes weken na de operatie stabiel genoeg om zonder krukken te lopen en weer auto te rijden. De meeste patiënten zijn na ongeveer zes weken weer (gedeeltelijk) aan het werk na een halve knieprothese. Bij een totale knieprothese is dit langer, tot wel drie maanden. De revalidatieperiode na een halve knieprothese kan iets korter zijn. Een ander voordeel is dat alle kniebanden intact blijven, waardoor de knie na revalidatie soms “natuurlijker” aanvoelt qua stabiliteit en beweeglijkheid.

Na wondgenezing voelt de buitenkant van het been naast het litteken en wat lager in het been doof aan. Dit is een onvermijdelijk gevolg van de ingreep (doorsnijden van kleine huidzenuwtakjes) en het kost enkele maanden voordat dit is hersteld. Soms blijft een licht verdoofd gevoel bestaan, maar dit kan geen kwaad en wordt doorgaans goed verdragen.

Uw orthopedisch chirurg stelt een schema op voor het eerste jaar na de operatie ter controle van de knieprothese en om uw vooruitgang te bespreken. In de regel zijn er 3 controles voorzien, na 6 weken, na 3-6 maand en na een jaar.

U komt daarna om de 5 jaar terug voor controle van het nieuwe gewricht. Het is uiterst belangrijk dat u op controle blijft komen omdat slijtage van de knieprothese kan optreden zonder dat u dat merkt. Een eventuele revisieoperatie is in een vroeg stadium minder ingrijpend. Indien u tussentijds veranderingen opmerkt is het dus van belang dat u contact opneemt met uw orthopedisch chirurg.

Oefeningen zijn noodzakelijk voor een goede genezing. De fysiotherapie (kinesitherapie en ergotherapie) begint in het ziekenhuis en wordt verder gezet via oefeninstructies en adviezen die u mee krijgt naar huis.

In de dagen na de operatie leert u hoe u veilig trappen kunt lopen, hoe u kunt gaan zitten en opstaan en hoe u voor uw knie moet zorgen eenmaal u terug thuis bent. Het is een goed idee om familie en vrienden in te schakelen, met name voor de eerste periode na het ontslag.

Voordat u het ziekenhuis verlaat leert de kinesist(e) u een aantal oefeningen die bedoeld zijn om uw mobiliteit en de kracht in uw knie terug te krijgen. U dient deze oefeningen zelfstandig uit te voeren. Het is uiteraard belangrijk om thuis door te gaan met uw oefeningen.

Binnen een week na de operatie bent u klaar om naar huis te gaan. Sommige mensen gaan tijdelijk naar een revalidatieafdeling. Dit is een mogelijkheid die uw orthopedisch chirurg vóór de operatie met u, indien nodig, zal bespreken. De meeste mensen gaan rechtstreeks naar huis terug.

Welke activiteiten kan ik verwachten na deze chirurgische ingreep?

Fysiotherapie in de eerste dagen na de operatie, juiste voeding en de bereidheid om de aanbevelingen van de orthopedisch chirurg en het team op te volgen dragen bij tot een succesvol herstel na de operatie. De meeste patiënten zijn zes weken na de operatie opnieuw in staat om te lopen zonder een hulpmiddel. Met activiteiten zoals autorijden, golf, tennis en zwemmen kunt u gewoonlijk ook weer beginnen, maar pas na goedkeuring door uw orthopedisch chirurg.

De herstelperiode is voor elk persoon anders. Volg daarom zo goed mogelijk de aanbevelingen van uw orthopedisch chirurg op. In de eerste periode na de operatie wordt geadviseerd om niet deel te nemen aan werk, contactsporten of activiteiten waarbij u de knie te zwaar belast. Dit soort activiteiten zorgt voor extreme druk op het nieuwe gewricht, wat tot complicaties kan leiden. Vraag uw orthopedisch chirurg welke activiteiten u dient te vermijden de eerste weken na de operatie.

Tips voor thuis

  • Indien u een bezoek aan de tandarts brengt, meldt u dan vooraf dat u een knieprothese heeft gekregen. Indien een ingreep aan uw kaken en/of gebit nodig is vanwege een infectie, loopt u het risico op een infectie bij uw nieuwe knieprothese. De tandarts kan om dit te voorkomen een antibiotica-kuur voorschrijven.
  • Ga na of u een lange schoenlepel of schoentrekker in huis heeft. Een lange schoenlepel helpt u bij het aandoen van de schoenen.
  • Elastische schoenveters zorgen ervoor dat u niet hoeft te bukken om de veters te strikken of de schoenen uit te doen. U kunt overigens het beste stevige instapschoenen met een lage hak dragen.
  • Ga na of u voor de eerste week na het ontslag voldoende boodschappen in huis heeft. Vries bijvoorbeeld maaltijden van tevoren in en haal zonodig lang houdbare producten in huis.
  • Een ‘helping-hand’, een lange grijptang, zorgt ervoor dat u niet hoeft te bukken als u iets heeft laten vallen.
  • Antislipmatten helpen voorkomen dat u uitglijdt in bijvoorbeeld de badkamer.
  • Werk los liggende draden en kabels weg langs de plinten en haal eventuele vloerkleedjes in huis tijdelijk weg, zodat u er niet over struikelt. De kans dat u valt en een breuk oploopt rondom uw knieprothese wordt op deze wijze verkleind.
  • Bij de thuiszorgwinkel kunt u meer informatie verkrijgen over de ‘helping- hand’, elastische veters en toiletverhogers.
  • Indien u huisdieren heeft die intensieve verzorging vragen, bespreek dan vóór de opname hoe deze verzorging gedurende uw opname en de eerste periode na thuiskomst kan worden voortgezet.