Klikkende heup

Wat is het?

‘Snapping hip’ of de ‘klikkende heup’ is een aandoening waarbij er een hoorbare of voelbare klik of snapping-geluid optreedt wanneer de heup wordt bewogen. Het kan ook gepaard gaan met een gevoel van instabiliteit of pijn in de heup. Over het algemeen doet een klikkende heup geen pijn. Uw heup is niet ontwricht. Een klikkende heup is dus niet ernstig, maar u kunt het gevoel wel onprettig vinden. Dit komt vooral voor bij jonge, actieve patiënten. 

Symptomen 

U voelt iets verspringen aan de buitenkant of de voorkant van uw heup omwille van een probleem in het gewricht zelf (intra-articular snapping hip). Daarbij kunt u een ‘klikkend’ gevoel of geluid opmerken. Dit verspringende gevoel kan veroorzaakt worden door losse kraakbeenflappen, een labrumscheur of rondzwevende gewrichtsmuizen in de heup. Met een scan (arthro-MRI of arthro-CT scan) kan meestal wel bepaald worden of de oorzaak van het verspringen binnenin of buiten het heupgewricht ligt.

Er zijn twee soorten snapping hip: inwendig en uitwendig. 

Bij inwendig snapping hip beweegt een pees of spier over het bot van de heupkom. Hierbij verspringt de gezamenlijke pees van de psoasspier en de iliacus spier (de iliopsoas pees) over de heupkop aan de voorzijde van het heupgewricht. Dit gaat meestal gepaard met een pijnlijke klik in de lies, aan de voorzijde van de heup. Daarna voel je dit niet meer.

Terwijl bij uitwendig snapping hip de pees of spier over de buitenkant van de heup beweegt. Hierbij ervaart de patiënt(e) een verspringend gevoel aan de buitenzijde van de heup. Hierbij verspringt een peesblad (gevormd door de iliotibiale band en vezels van de gluteus maximus) over de trochanter maior (een uitsteeksel van het dijbeen). Dit gebeurt voornamelijk bij plooien en strekken van de heup. Als dit pijnlijk is, kan er sprake zijn van een peesontsteking of slijmbeursontsteking. Er wordt vaak gedacht dat het om een ontwrichting van de heup gaat, maar dat is zeker niet het geval. 

In beide gevallen kan de beweging van de pees of spier over het bot leiden tot het hoorbare of voelbare klik- of snapping-geluid.

Diagnose

Meestal is er een pijnlijke, voelbare en soms zelfs hoorbare klik aan de buitenzijde van de heup of in de lies. Deze kan voorkomen bij buigen en strekken van de heup (external snapping) of bij buigen, naar buiten draaien en terug strekken van de heup (internal snapping). De pijn is uitlokbaar door te duwen in de lies of aan de buitenzijde over de trochanter van de heup.

Behandeling

In de meeste gevallen is snapping hip een onschuldige aandoening die vanzelf overgaat of kan worden verholpen door middel van fysiotherapie of het aanpassen van de bewegingspatronen. In sommige gevallen kan het echter gepaard gaan met andere aandoeningen of letsels, zoals heupartrose, een peesontsteking of een scheur in de pees, waarvoor medische behandeling nodig is.